• Kuleri

Топлинска пумпа работи речиси на ист начин како дома ладење апарати (пр. фрижидер и климатик ). Единствената разлика е во насока на ослободување на топлинска енергија. Главната задача на топлинска пумпа е автоматски да се задржи на температурата во еден специфичен опсег во објект во текот на годината , без разлика дали тоа е за ладење (за време на лето) или греење ( во текот на зимата ). Всушност , не постојат разлики во процесот на работа за време на ладење или греење.

Работењето на топлинска пумпа е врз основа на промената на агрегација држава на течност за ладење ( фреон ) и пренос на енергијата добиена од овој процес да системот за греење и добро вода (вода до вода топлинска пумпа ). Главните компоненти на топлинска пумпа , кои се потребни за добивање на комплетен циклус на промена на агрегација држава на фреон се:

компресор
Разменувач на топлина / кондензаторот
Разменувач на топлина / испарувач
Термичка експанзија вентил

slika pumpe  ppp

Сликата го прикажува основните илустрација на топлинска пумпа компоненти. Во херметички запечатени систем, компресор притисоци фреон од неговата гасовита состојба на неговата течна состојба , каде што нејзината притисок и температура се зголемува. Добиени топлинска енергија се пренесува од изменувач / кондензаторот на главниот систем за греење (вода) , а потоа во термичка експанзија вентил има намалување во фреон притисок, што резултира со испарувања односно фреон ја променува нејзината состојба од течност во гас . Во текот на процесот на испарување , ладно енергија се ослободува и се пренесува од изменувач / испарувач да и вода , по што процесот на кондензирање со фреон во компресор почнува одново. Целиот циклус се повторува за цело време на работење.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>