• Kuleri

Зошто топлински пумпи ?

Основна карактеристика на топлинска пумпа е дека за 1kW на потрошувачката на енергија се добива 6 kW на топлинска енергија, што значи дека за ладење или греење со топлинска пумпа е 70 % поевтино во споредба со некои други извори ( гас, електрична енергија , јаглен, дрво).

Исто така, со соодветни бојлер , топлински пумпи создава неограничен број на санитарна топла вода, со заштеда од 75 %!

Да заклучиме, со помош на само еден уред – пумпа за топлина , можете да се загрее вашиот објект во текот на зимата , се излади во текот на летото и имаат неограничени количини на санитарна топла вода , но сепак имаат вашите сметки за енергија 3-4 пати помала !

Овие се само некои од причините поради кои треба да се разгледа за купување на топлинска пумпа :

Тоа го намалува вашиот греење, ладење и подготовка на санитарна топла вода трошоци за 75%
Тоа е за еко-пријателски
Тоа е погодно – едноставно мора да се постави на посакуваната температура
Таа е тивка
Нема оџаци, поттикнува или чистење котлиња
Нема трошоци за оџаци , гас адаптер, тенкови
Независност од зголемување на цените на класичната извори (гас, јаглен, нафта , дрво)

Извори како нафта, гас и јаглен не се обновливи . Затоа, нивните резерви се ограничени , кој предвидува нивно континуирано зголемување на цените , додека , топлински пумпи извори се практично неограничени и бесплатно ( подземните води, почвата, воздухот ).

Во зависност од видот на топлинска пумпа и греење, сооднос на користени електрична енергија и топлинска енергија добиена спектар 1:03-01:06 . Станбени згради од 100м2 грејна површина со добро направено изолација и топлински пумпи систем може да се загрева со потрошувачка на енергија од 150 € по грејната сезона. Овие резултати се добиени од практично да се применува системи за греење со топлинска пумпа .

За разлика од редовните системи кои се користат за ладење и греење, системи за греење со топлински пумпи овозможи греење, ладење и санитарна топла вода. За иста цена , се добива уред со двојна или тројна функција.

Исто така , цените на недвижностите која има геотермалниот систем вклучени се повисоки. Ако продавате куќа или некои друг имот , вредноста на вашиот имот ќе биде повисока , купувачите ќе бидат повеќе заинтересирани и имотот ќе биде продаден брзо.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>